Om beter aan te sluiten bij de huidige energievraagstukken, start EFRO Oost een tenderopenstelling ‘Schone en hulpbronnenefficiënte technologieën’ (TRL-niveau 4 t/m 9). Vanaf 1 december 2024 kunnen ondernemers uit Gelderland en Overijssel deze aanvragen via het EFRO-webportaal. De sluitingsdatum is maandag 31 maart 2025.

Duurzame projecten

EFRO Oost is op zoek naar projecten die bijdragen aan een duurzame economie. Op het gebied van toenemende congestie op het elektriciteitsnet zijn er ook in Oost-Nederland uitdagingen. In deze openstelling is ruimte voor projecten op het gebied van het verbeteren van energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en circulaire economie. Dit met de inzet van schone en hulpbronnenefficiënte technologieën waaronder nettonultechnologie. EFRO Oost wil hiermee beter aan te sluiten bij de benodigde oplossingen voor de groene ambities van de regio.

Voor wie?

Er zijn op voorhand geen partijen uitgesloten van deelname. De belangrijkste doelgroepen binnen deze specifieke doelstelling zijn:

  • MKB-bedrijven
  • Samenwerkingsverbanden van ondernemingen met kennisinstellingen en/of overheden en/of gebruikersgroepen
  • Lokale energiecoöperaties

Hier vind je meer uitleg over de prioriteiten en actielijnen.

Beschikbaar budget

De openstelling loopt t/m maandag 31 maart 2025,17.00 uur. Na deze datum worden alle aanvragen beoordeeld en gerangschikt door de deskundigencommissie. Het beschikbare budget is €19 miljoen, dit wordt nog aangevuld met Rijkscofinanciering van € 5,6 miljoen.

Meer informatie over de openstelling Schone en hulpbronnenefficiënte technologieën

Informatiebijeenkomst

Voor een toelichting op de openstelling ‘Schone en Hulpbronnenefficiënte-technologieën’ wordt in januari een informatiebijeenkomst georganiseerd. Houd hiervoor de EFRO Oost-website in de gaten. 

Voorbeelden van activiteiten

  • Experimentele ontwikkelingen binnen het mkb gericht op hernieuwbare energie;
  • Ontwikkelen & testen van prototypes t/m praktijkdemonstratie en maatschappelijke acceptatie;
  • Innovatietrajecten in het mkb, bijv. rondom nieuwe methoden van opwek of gebruik van hernieuwbare bronnen, slimme energiesystemen of batterijtechnologieën en energieopslag.
  • Trainingscomponenten binnen innovatietrajecten zodat werknemers op de juiste wijze innovaties kunnen implementeren.
  • Proeftuinen en living labs die innovatie stimuleren in samenwerking tussen mkb en kennisinstellingen, gericht op schone energie;
  • Demonstraties van nieuwe toepassingen, die bijvoorbeeld adoptie van hernieuwbare energie, slimme energiesystemen of batterijtechnologieën en technologieën voor energieopslag in het bedrijfsleven en in de maatschappij versnellen en vergroten;
  • Slimme uitrol: pilots van lokale energiegemeenschappen tot opwek en gebruik van hernieuwbare energie, slimme energiesystemen of batterijtechnologieën en technologieën voor energieopslag, inclusief bewustmaking/promotie richting burgers;
  • Bewustmaking en ‘societal readiness’ tot draagvlak voor één of meerdere (integrale) oplossingen als onderdeel van projecten.
  • Innovatieve circulaire projecten die schone technologie bevorderen.

Subsidie aanvragen

Je kunt de subsidie aanvragen via het EFRO-webportaal. Op de website van EFRO Oost vind je ook tips en aandachtspunten voor jouw aanvraag.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.