Internationaal scoren in 2025
De wereldmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Geopolitieke veranderingen, covid, klimaatverandering…
Zes jaar geleden kwam de droom van Patrick Roozemond uit, hij startte een sociale onderneming waar de lekkerste biologische crackers gemaakt worden. Kari, de vrouw van Patrick, komt uit Noorwegen en daar at en bakte ze knäckebröd al van kinds af aan. ‘Deze Noorse traditie zetten we samen voort binnen onze kleinschalige bakkerij Kari’s Crackers in het Sallandse dorpje Heino. Met het bakken van crackers helpen we mensen groeien.’
‘Binnen Kari’s Crackers gaat het in eerste instantie niet om de crackers, het gaat veel meer om de mens, oftewel het team. Wel is het product binnen onze onderneming uiteraard een middel om impact te maken. In de bakkerij begeleiden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Elke medewerker heeft een specifieke taak zoals het bakken van de crackers, inpakken van de crackers of de crackers klaarmaken voor verzending. Kari’s Crackers telt dertien medewerkers in vaste dienst en gemiddeld vijfentwintig tot dertig deelnemers die hier twee dagdelen in de week werken. De crackers gaan naar verschillende groothandels, liggen in veel biologische winkels in Nederland en verkopen we via onze eigen webshop’, vertelt Patrick enthousiast tijdens de rondleiding door de bakkerij.
Dat een sociale onderneming echt kan bestaan, is volgens Patrick een van de mijlpalen voor Kari’s Crackers. Het was namelijk best een lange weg. We moesten behoorlijk veel investeren en verlies draaien voordat het een goedlopende bakkerij was. Nu dit eenmaal gelukt is én onze crackers in de biologische winkels liggen, zie ik dit als een mijlpaal.’ Daarnaast geeft Patrick aan dat het geweldig is om te zien dat de mensen binnen de onderneming groeien. Dit kan zijn in het opdoen van werkritme, sociale contacten leggen, leren van collega’s en persoonlijke groei.
‘In de bakkerij zijn we continu bezig met vernieuwing bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe producten en de ontwikkeling van smaken. Op dit moment is Zenab, onze stagiaire, een zoete cracker en zeewier cracker aan het ontwikkelen. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden voor granola en chocolade rotsjes op basis van onze crackers. Met boeren uit de regeneratieve landbouw onderzoeken we de opties in het gebruik van hun boekweit voor onze crackers’, vertelt Patrick. De combinatie van goede producten en het sociale aspect, maakt het voor Patrick des te leuker om op de werkvloer aan de slag te gaan met nieuwe ideeën. Een uitdaging hierin is wel dat er weinig inkomsten ontstaan uit het sociale werk. ‘We moeten het echt hebben van de verkoop van de crackers’, geeft Patrick aan.
De hulp van Kennispoort Regio Zwolle is er al jaren binnen Kari’s Crackers geeft Patrick aan. ‘We krijgen onder andere hulp in vernieuwend ondernemen. We kunnen goed brainstormen met Jacqueline Kuiper, innovatieadviseur food, over productontwikkeling, duurzaamheid en onze projecten. Zij introduceert ons geregeld aan mensen of partijen die ons verder kunnen helpen. Ik heb nu bijvoorbeeld een afspraak staan met een bedrijf in de buurt die eiwitten verkrijgt uit reststromen. Deze eiwitten kunnen wij weer gebruiken in onze producten. Ook krijgen we hulp in het starten binnen de Duitse markt via verschillende subsidievouchers. De crackers liggen nu bij een biologische groothandel. We krijgen zes maanden om de crackers te bewijzen in Duitsland en dat is best spannend. Wel biedt deze stap ons volop kansen voor de toekomst.’
Wil je net als Patrick stappen zetten in vernieuwend of internationaal ondernemen? Neem dan contact op met Kennispoort! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
zaterdag 30 november
De wereldmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Geopolitieke veranderingen, covid, klimaatverandering…
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Een echt familiebedrijf. Opgericht in 1990 door vader en opa en overgenomen…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
Van het inkopen van de boomstam, het ontwerpproces, het maken van de…
Wil jij ook zakendoen in Scandinavië? Veel ondernemers zien kansen in internationaal…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…
Op woensdag 23 oktober 2024 gingen Arend Jan Boekestijn en Tim de…