Save the date | Het Kennispoort Regio Zwolle Café
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Erik Smienk zag een situatie in zijn vorige baan ontstaan die hem op het idee bracht om een eigen onderneming te starten. Niet nieuwe, maar juist gebruikte trapliften op de markt brengen. ‘Voorheen was ik verkoopadviseur bij Prominent en Molenaar. Zij verkochten toen alles voor senioren op het gebied van badkamers, douches, scootmobielen, bedden én trapliften. Ik kwam bij klanten thuis en verkocht bijvoorbeeld een traplift. In die tijd werd ik ook regelmatig opgebeld door kinderen van een klant die bij ons een traplift hadden gekocht met de vraag of wij de lift terug konden nemen. Die klant was, in het beste geval, naar een verzorgingstehuis gegaan. Mijn antwoord moest altijd zijn: nee, dat doen we niet. De fabrikant gaf aan dat elke traplift een maatwerkproduct is dat dus niet kan worden hergebruikt. Maar ik kwam ook bij klanten in schrijnende situaties waar ik geen traplift kon verkopen, omdat het budget er niet was. Dan liep ik het huis uit met een naar gevoel, zowel vanuit de commerciële als de menselijke kant’, vertelt Erik.
Het plan van Erik werd om naast zijn baan tweedehands trapliften op de markt te brengen. Zo kon hij een overbodige traplift terugnemen en die traplift weer verkopen aan klanten die bijvoorbeeld niet het budget hadden voor een nieuwe. Erik begon met de in- en verkoop, zijn vader en schoonvader begonnen met het plaatsen van de trapliften. ‘Dat was best succesvol. Al snel kwam mijn zus in dienst en moest ik echt geld gaan verdienen. Dat was het moment dat Smienk Trapliften serieus werd’, vertelt Erik. Inmiddels bestaat het bedrijf uit Nunspeet al meer dan tien jaar, zijn er tientallen medewerkers in dienst en ligt de strategie voor de komende jaren vast.
Het hergebruik van materialen speelt vanaf de start van het bedrijf een grote rol. ‘Tien jaar geleden waren we in Nederland nog niet zo bezig met hergebruik van dingen zoals trapliften. Verduurzamen en vergroenen kwam in de trapliftenmarkt nog niet veel voor. Dat producten die goed zijn, niet worden weggegooid, vinden wij bij Smienk Trapliften heel normaal. Met die gedachte ben ik het bedrijf ook begonnen. Nu, tien jaar later, laat je zien dat je circulair bezig bent en nadenkt over het hergebruik van grondstoffen. Dat deden wij vanaf het begin al. Andere ondernemers wil ik meegeven dat ze echt moeten kijken naar hergebruik van materialen’, geeft Erik aan.
Hoe blikt Erik terug op de startupfase van zijn bedrijf? ‘Ik zeg weleens dat daar een beetje geluk bij komt kijken. Als je niet probeert te ondernemen, kom je nergens. Je moet lef hebben en aan de slag gaan. Dat het een succes wordt, komt met de jaren. Je groeit, wilt daar niet mee stoppen en blijft als ondernemer altijd vooruitdenken en vernieuwen. Hierin kijk ik niet alleen naar de omzet, maar ook naar mijn klanten en medewerkers. Door de jaren heen merkte ik dat het belangrijk is om goede medewerkers om me heen te krijgen’, vertelt Erik enthousiast. Smienk Trapliften groeit niet alleen in Nederland. Afgelopen mei is het bedrijf begonnen in Canada en ze zijn druk bezig over de grens in Nordrhein-Westfalen. Het doel is om in 2025 ook trapliften te verkopen in België en in 2026 in Frankrijk.
Om klanten te bereiken in het binnen- en buitenland moet Smienk Trapliften online goed vindbaar zijn. ‘Dat is eigenlijk ook voor 90% de plek waar onze klanten ons vinden. Sinds vorig jaar adverteren we intensiever op tv. We zien dat onze verkoop daardoor verbetert en we meer naamsbekendheid krijgen. Daarnaast bellen mensen ons met de vraag of wij trapliften overnemen, omdat zij ervan af willen. Hierdoor zien we onbewust de inkoop ook stijgen.
Bart Jeurnink, mkb-adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle, kent Erik goed en heeft Leon Horenberg van startup Rolmo in contact gebracht met Erik. Leon is bezig met het ontwikkelen en op de markt brengen van een apparaat ter verbetering van de vitaliteit en mobiliteit van ouderen. ‘Smienk Trapliften is een mooi voorbeeld van een bedrijf uit Regio Zwolle dat begon als startup en groeide tot een mooi toekomstbestendig bedrijf. De kennis en ervaring die Erik heeft, deelde hij met Leon. Het sparren met een andere ondernemer over hoe je een bedrijf opzet en een product op de markt brengt in een vergelijkbare doelgroep is waardevol’, vertelt Bart.
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
Van het inkopen van de boomstam, het ontwerpproces, het maken van de…
Iedereen heeft ze dagelijks in de handen: deksels en doppen van voedingsmiddelen…
Wil jij ook zakendoen in Scandinavië? Veel ondernemers zien kansen in internationaal…
Om beter aan te sluiten bij de huidige energievraagstukken, start EFRO Oost…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…