Save the date | Het Kennispoort Regio Zwolle Café
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Dat ondernemen bij Pieter Blaauwhof in het bloed zit, blijkt als hij zeven maanden na de opening zijn wijnbar OAK Wine & Food in Zwolle moet sluiten wegens de corona-uitbraak. Binnen twee dagen presenteert hij het concept “OAK voor thuis” en niet veel later volgen giftboxen, gepersonaliseerde wijntassen, brievenbusborrelboxen en high wines. Bovendien schakelt Pieter Kennispoort Regio Zwolle in om mee te denken over de opzet van de 2e editie van Wijnfair Het Land van Oak, een culinair en cultureel on- en offline festival. ‘Mede dankzij deze samenwerking kan ik vernieuwend ondernemen, commerciële mogelijkheden omarmen én mijn onderneming zichtbaar maken.’
In maart 2020 zit niemand te wachten op het coronavirus. Maar voor Pieter komt de verplichte sluiting van zijn wijnbar, ‘met een verdraaid goede menukaart’, wel heel slecht uit. In de week daarvoor heeft de horecaondernemer net zijn compagnon uitgekocht met wie hij zeven maanden daarvoor OAK Wine & Food in hartje Zwolle opende. ‘Onze meningen over de te varen koers liepen te ver uiteen en daarom zijn we ieder onze eigen weg gegaan. Dat ik een week later wegens corona de deuren moest sluiten, kwam natuurlijk super slecht uit. Maar ik wilde mij er niet door uit het veld laten slaan. Daarom ging ik op zoek naar commerciële kansen en mogelijkheden.’
Omdat Pieter 15 jaar ervaring in verschillende horecagelegenheden heeft opgedaan én een kleine negen jaar de sales verzorgde bij de merken Nespresso en Coca Cola, lukt het hem vrij snel om die kansen en mogelijkheden inderdaad te zien en te grijpen. Zo presenteert hij twee dagen na de ingang van de eerste lockdown het concept “OAK voor thuis”, waarbij klanten via een online menukaart wijn en homemade streetfood voor thuis kunnen bestellen. ‘Dat liep vanaf het begin best goed. Bovendien konden we deels terugvallen op onze online wineshop die ik het jaar ervoor al had opgezet en we nu een boost gaven, zodat we ons exclusieve assortiment wijnen konden verkopen.’
Vervolgens bedenken Pieter en zijn team de OAK’s giftboxen, gepersonaliseerde wijntas en brievenbusborrelbox. ‘Ook openden we een fysieke wijnwinkel op de eerste verdieping van ons pand en we besloten onze high wines “OAK voor Thuis” te organiseren. Natuurlijk kost dit allemaal tijd en geld, maar dankzij deze vorm van creatief ondernemerschap en een stukje lef zorgen we er wel voor dat OAK Wine en Food ook tijdens het eerste coronajaar door de doelgroep gezien en gevonden wordt.
Gezien worden is ook de drijfveer achter Pieters idee voor Wijnfair Het Land van OAK, een culinair en cultureel on- en offline festival dat op 13, 14, 15 en 16 mei 2021 zijn tweede editie gaat beleven. ‘Vorig jaar september opende Het Land van OAK voor het eerst zijn poorten op het plein voor onze wijnbar. Mensen konden buiten heerlijke wijnen en smaakvolle gerechtjes proeven en hun favoriete wijnen kopen bij onze standjes. Het festival is bijvoorbeeld ook een leuk uitje voor bedrijven! Dit jaar wordt het festival nog veel grootser. Vier dagen lang begint het festival ’s middags met een Zwolse culinaire stadswandeling langs 6 “Foodfriends” waar je als deelnemer een proefglaasje wijn met een heerlijk hapje kunt proeven. Aan het eind van de wandeling kun je een proefbox kopen en een link naar de livestream die je ’s avonds vanuit je huiskamer kunt bekijken. Tijdens die livestream volg je een drietal Wine Webinars met onder andere Jonnie en Thérèse Boer en kun je genieten van optredens van Zwolse artiesten zoals Typhoon, Aïrto en Donny Thé in Hedon.’
Al met al is de organisatie van deze Wijnfair een aanzienlijke opgave voor Pieter. Daarom besluit hij al in een vroege fase contact op te nemen met Boudewijn Koops, adviseur vernieuwend ondernemen bij Kennispoort. ‘Ik vroeg Boudewijn of hij met mij mee wilde kijken naar het format voor deze on- en offline editie. Zijn mijn wensen realistisch? Is het format financieel haalbaar? Hoe en wanneer moet ik een vergunning aanvragen bij de gemeente? Kan Boudewijn mij in contact brengen met partijen die een culinaire of culturele bijdrage kunnen leveren? Hoe kan ik de verwachtingen van deze partijen het best managen? En zijn er mogelijkheden om bepaalde onderdelen van het festival op een later moment te hergebruiken, zodat ik de investeringen ook daadwerkelijk kan terugverdienen.’
‘Dankzij de medewerking van Kennispoort en Boudewijn kreeg ik zeer nuttig advies en kwam ik in contact met partijen die extra lading aan Wijnfair Het Land van Oak geven. Het concept en de kwaliteit van het festival kloppen en daardoor kan ik mijn gasten echt in de watten leggen. Door Het Land van OAK te organiseren, maak ik mijn onderneming zichtbaar en daar pluk ik hopelijk in de toekomst de vruchten van. Onderdelen van het festival kan ik op een later moment opnieuw inzetten om mijn gasten te bereiken en ik weet zeker dat ik ook voor de lange termijn voordeel zal hebben van de samenwerkingen die ik nu met andere partijen ben aangegaan.’
‘Naast het feit dat Boudewijn mij advies geeft en in contact brengt met interessante partijen, zorgen onze gesprekken ervoor dat ik even de tijd neem om echt van dit avontuur te genieten. Boudewijn biedt opbouwende kritiek, zorgt voor energie en hij geeft mij het vertrouwen dat deze editie van Wijnfair Het Land van OAK een succes gaat worden. Hierdoor weet ik dat het goed zit en dat mijn ondernemerschap, lef, creativiteit én samenwerking met onder andere Kennispoort uiteindelijk wordt beloond.’
Tekst en fotografie: Theo Smits
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Slim inspelen op veranderingen in de markt Ontwikkelingen in de markt kunnen…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
Van het inkopen van de boomstam, het ontwerpproces, het maken van de…
Iedereen heeft ze dagelijks in de handen: deksels en doppen van voedingsmiddelen…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…
Cyberweerbaarheid is belangrijk voor de veiligheid van jouw onderneming. Wil je aan…
Ben jij een mkb’er in Noord-Nederland? En wil jij de haalbaarheid van…