Jan Groen van Green Organics deelt zijn kennis over ketenregie binnen de agri & food sector
“De agrarische wereld honderd procent biologisch maken.” Dat is de droom van…
Roeland van Delden is founder van Leadax uit Wapenveld. Leadax is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van duurzame bouwmaterialen, zoals circulaire loodvervangers en dakbedekking. En met succes! In september nam Roeland de Nationale Ondernemersprijs 2023 in ontvangst. Roeland wil zijn ervaringen over duurzaam innoveren en ondernemen delen binnen het programma Good Practice van de Regio Deal Regio Zwolle.
Roeland is geboren in Vaassen en groeide op in een echt ondernemersgezin. Hij studeerde financiële bedrijfskunde aan de Nyenrode Business Universiteit en trad in 1997 in dienst bij Bitufa, waar hij later mede-eigenaar van werd. In 2013 begon Roeland met het ontwikkelen van Leadax. Een idee dat ontstond tijdens een autorit, waarbij een steentje tegen zijn vooruit spatte. Het viel hem op dat door een bepaald materiaal de steen niet door de ruit heen schoot, maar werd afgeketst. Het materiaal dat hiervoor zorgt is Polyvinylbutral (PVB); een plasticsoort welke na vervanging van de autoruit op de afvalberg belandt of in de verbrandingsoven. Onbestemd afval dus. Hij besloot het materiaal verder te onderzoeken en op andere manieren toe te passen. Nu gebruikt Leadax PVB als grondstof voor circulaire loodvervangers en dakbedekking. Inmiddels verkoopt Leadax haar producten in zeventien landen. Roeland: ‘Doordat Leadax onbestemd plastic afval inzet als grondstof wordt enorm veel CO2 bespaard. Namelijk 50 kg. per vierkante meter in vergelijking met traditionele materialen . Deze besparing komt overeen met het effect van het van de weg halen van ongeveer 55.000 auto’s.’
Roeland is klaar voor een nieuwe uitdaging. Begin september stelde hij een nieuwe directeur aan. ‘Zelf ga ik over de wereld het verhaal van Leadax vertellen. Hierbij wil ik circulaire economie meer onder de aandacht brengen. Tegelijkertijd ben ik op zoek naar andere productielocaties, met als doel internationaal te produceren op plaatsen waar ook het gebruikte afval beschikbaar is. Dat zorgt weer voor een kortere keten van onze producten’, deelt Roeland enthousiast.
Tijdens het programma Good Practice is het volgens Roeland geven en nemen. ‘Ik hoop veel kennis op te doen van andere ondernemers. Zelf ben ik ook enthousiast om te vertellen over mijn loopbaan en opgedane kennis en ervaring.’ Good Practice is voor Roeland dan ook een mooie gelegenheid om te netwerken. ‘Ik wil producenten in de regio aanraden om de stap te zetten van lineaire grondstoffen naar circulaire grondstoffen. Hierbij deel ik graag mijn do’s and don’ts.’
Good Practice wil het ondernemerschap van ondernemers en bedrijven in Regio Zwolle versterken en vergroten. Good Practice heeft een team van koplopers met verschillende expertises geselecteerd en gevraagd om collega-ondernemers te helpen groeien. Van vraagstukken over interne bedrijfsvoering tot omgaan met grote transities: elke koploper heeft een eigen kennisgebied binnen zijn bedrijf ontwikkeld en staat voor je klaar. De aangewezen koplopers delen hun unieke kennis en ervaring en versterken het netwerk in Regio Zwolle.
“De agrarische wereld honderd procent biologisch maken.” Dat is de droom van…
Gabriëlla Esselbrugge is mede-eigenaar en derde generatie van het hotel de Dames…
Marriël van der Most is directeur van familiebedrijf Koninklijke van der Most…