Bijeenkomst ‘Help ik ben gehackt’
Cybercriminelen liggen op de loer. Bedrijven zijn een steeds interessanter doelwit voor…
Al sinds 1958 is de familie Stroeve eigenaar van Eethuys De Steen in Willemsoord. Om het restaurant klaar te maken voor de toekomst, willen Arjan Stroeve en zijn vrouw Bianca enkele duurzame en digitale aanpassingen doorvoeren. Bovendien heeft dochter Cassandra aangegeven dat ze als vierde generatie het familiebedrijf later graag wil overnemen. Daarom meldt Arjan zich via Kennispoort Regio Zwolle aan voor Family Next. Dit programma van de provincie Overijssel helpt ondernemers met bedrijfsopvolging, digitalisering en verduurzaming. ‘Ik zag een kans en besloot hem te pakken.’
‘Dat Eethuys De Steen na 63 jaar nog steeds floreert, komt omdat we al 3 generaties lang kansen zien en grijpen’, aldus Arjan Stroeve (45 jaar). In 1958 verhuisde zijn opa Harm Stroeve met zijn gezin vanuit Beerzerveld, omdat hij het restaurant in Willemsoord kon overnemen. In 1976 kwamen zijn ouders Geerhard en Alie aan het roer en voegden een slijterij, een vergaderruimte en een benzinestation toe. ‘En toen mijn vrouw Bianca en ik in 2012 het stokje overnamen, vervingen we de benzinepomp door een terras en maakte de slijterij plaats voor een snackbar. Om maar te zeggen dat het businessmodel van Eethuys De Steen meegaat met zijn tijd. We omarmen telkens nieuwe mogelijkheden.’
Meestal ziet de familie Stroeve deze kansen zelf en soms worden ze erop gewezen door anderen. Dit laatste is het geval als Arjan in de zomer van 2020 collega-ondernemer Anne Veenstra uit Giethoorn spreekt. Arjan vertelt dat zijn 21-jarige dochter Cassandra heeft aangegeven dat ze het familiebedrijf in de toekomst graag wil overnemen. ‘Anne had net hetzelfde traject met zijn zoon doorlopen en als familiebedrijf hadden ze veel voordeel gehad van de regeling Subsidie Jonge bedrijfsopvolgers.
Toen ik hier op het internet naar zocht, viel mijn oog op de website van Family Next. Dit programma van de provincie Overijssel helpt familiebedrijven niet alleen bij bedrijfsopvolging, maar ondersteunt hen ook als ze aan de slag willen met digitalisering of verduurzaming. Ik zag meteen weer kansen en besloot me aan te melden voor Family Next.’
En zo komt Arjan in contact met Kennispoort Regio Zwolle, een van de samenwerkende partners binnen het programma Family Next. ‘Kort na mijn aanmelding kwam mkb-adviseur Bart Jeurnink van Kennispoort bij me op bezoek voor een intakegesprek. Ik vertelde hem over ons familiebedrijf, de toekomstige bedrijfsopvolging door mijn dochter én mijn wens om het restaurant te verduurzamen en enkele digitale innovaties te introduceren.
Bart op zijn beurt vertelde me dat ik via Family Next in contact kon komen met een ondernemer uit mijn sector die als coach zijn kennis en ervaring over bedrijfsopvolging wilde delen. Ik doe mee aan de Leren van Elkaar kringen. Hierbij deel je vragen en ervaringen over de thema’s bedrijfsopvolging, duurzaamheid en digitalisering deelt met andere ondernemers uit familiebedrijven. Én ik kon aanspraak maken op een voucher ter waarde van maximaal € 2.000,- om mijn plannen verder uit te werken.’
In overleg met Bart besluit Arjan om de eerdergenoemde ondernemer Anne Veenstra te vragen of hij als coach wil optreden. Anne is actief in dezelfde branche, runt ook een familiebedrijf, heeft net als Arjan te maken met bedrijfsopvolging én is zeer ervaren. ‘In de 3 gesprekken die we inmiddels hebben gevoerd, spraken Anne en ik over zeer diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld over bedrijfsopvolging en bepaalde constructies om dit financieel soepel te laten verlopen. Voor jezelf, maar zeker ook voor de volgende generatie. Ook heb ik inmiddels deelgenomen aan de Leren van Elkaar kring over het thema bedrijfsopvolging. Ik vond het heel verhelderend om te horen hoe collega-ondernemers dit onderwerp benaderen en aanpakken. Ik heb er veel van opgestoken.’
Zoals gezegd wil Arjan ook stappen zetten op het gebied van verduurzaming en digitalisering. Zo wordt de oude, grote zaal naast het restaurant gerenoveerd en geïsoleerd, zodat Arjan op mooie zomerdagen meer gasten kan verwelkomen. ‘Daarnaast wil ik meer digitale innovaties introduceren in de bedrijfsvoering. Als ik grotere groepen voorzie van tablets, kunnen ze zelf hun eten en drinken bestellen en afrekenen. Op die manier wordt zo’n groep zelfvoorzienend en heeft mijn personeel de handen vrij voor andere gasten.’
Vanzelfsprekend zijn de kosten voor dit totaalplan hoger dan de subsidie uit Family Next. Daarom is Arjan blij dat Bart hem er onlangs op wees dat de regeling Subsidie Jonge bedrijfsopvolgers voor 2021 weer open was gegaan. ‘Ik heb direct een aanvraag ingediend en een subsidie gekregen, waardoor ik mijn plannen daadwerkelijk kan uitvoeren.’
Arjan is oprecht blij dat hij zich heeft aangemeld voor Family Next. ‘Het mooie is dat ik door mijn deelname aan dit programma word gedwongen om na te denken over ons familiebedrijf. Je stapt even uit de dagelijkse sleur en kijkt met andere ogen naar je bedrijf, naar kansen en naar eventuele uitdagingen. Ik weet nu dat Eethuys De Steen in de loop van dit jaar weer helemaal klaar is voor de toekomst en dat onze dochter hopelijk over een jaar of 7 de kans krijgt om een mooi en gezond bedrijf over te nemen.’
Tekst en fotografie: Theo Smits
dinsdag 11 februari
Tijdstip: 14.30 - 18.00 uur
Cybercriminelen liggen op de loer. Bedrijven zijn een steeds interessanter doelwit voor…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Slim inspelen op veranderingen in de markt Ontwikkelingen in de markt kunnen…
Een echt familiebedrijf. Opgericht in 1990 door vader en opa en overgenomen…
Iedereen heeft ze dagelijks in de handen: deksels en doppen van voedingsmiddelen…
Suplacon is gespecialiseerd in de toelevering van plaatwerkproducten. Het bedrijf richt zich…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…
Cyberweerbaarheid is belangrijk voor de veiligheid van jouw onderneming. Wil je aan…
De subsidieregeling circulaire industrie in Overijssel ondersteunt bedrijven in de industriesector om…