Save the date | Het Kennispoort Regio Zwolle Café
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
De derdejaars studenten van de opleiding bedrijfskunde & agrifoodbusiness van Aeres Hogeschool Dronten hielpen ondernemers in de agri & food met actuele vraagstukken. Vier samenwerkende partijen in een keten stonden te springen om het advies van de studenten. Enkele innovatieadviseurs van Kennispoort werkten mee als sparringspartners en hielpen de studenten om hun advies op ondernemersniveau door te vertalen.*
Voor het vak ‘strategische sectoranalyse’ verdiepten de studenten zich in het belang van ketens. Alle schakels binnen een keten zijn afhankelijk van elkaar en alleen samen kan je vooruit. Agro Giethoorn, broerderijonderneming Probroed en Sloot, Agrifirm en Plukon vormen samen een keten. De studenten gingen in groepen aan de slag met diverse vraagstukken van de vier partijen. De vraagstukken gingen over actuele onderwerpen zoals de stikstofproblematiek en consumentperceptie. In de aftrapbijeenkomst leerden de studenten meer over de geschiedenis en wereld van de (vlees)pluimveehouderij. Daarnaast maakten ze kennis met hun tijdelijke opdrachtgevers.
Hoe ziet een keten in de agrifoodbusiness eruit? Hoe werkt zo’n samenwerking? De vier partijen gaven een kijkje in hun eigen keten. Agro Giethoorn is een duurzaam agrarisch bedrijf dat zich onder andere focust op vleespluimvee. Broerderijonderneming Probroed en Sloot levert de eendagskuikens aan Agro Giethoorn. Agrifirm is de voerleverancier en uiteindelijk levert Agro Giethoorn zijn kuikens aan Plukon. Ze houden zich voornamelijk bezig met thema’s als diergezondheid, circulariteit en innovatie. De partijen willen blijven vernieuwen en hechten waarde aan de frisse blikken van de studenten.
Aan elk groepje studenten was een innovatieadviseur van Kennispoort gekoppeld. De studenten konden met de innovatieadviseurs sparren over de vraagstukken. Daarnaast hielpen de innovatieadviseurs de studenten om hun advies naar een hoger level te tillen, zodat het eindproduct goed aansluit bij de ondernemers.
Petra van den Hengel, innovatieadviseur Agri & Food, werkte ook mee aan dit project. “Waarom ik werken met studenten zo leuk vind? De verschillende invalshoeken van studenten. In dit project kwam dit naar voren bij de vragen die ze stelden aan ondernemers. Je ziet dat de studenten een beter volledig beeld willen krijgen van een bedrijf en de bedrijfsvoering. De grenzen van een bedrijf houden niet op bij het erf. Het is een onderdeel van de maatschappij en de omgeving. Hoe studenten daarover denken is interessant. Dat is de toekomst en onder invloed hiervan ontwikkelen ondernemers nieuwe businessmodellen. Deze invalshoeken, daar leren wij als innovatieadviseurs dus ook weer van.”, vertelt Petra.
Op donderdag 18 juni 2020 was het zover; de oplevering van de adviesrapporten en online eindpresentaties. De studenten gaven hele waardevolle adviezen aan de ondernemers. Via deze weg kregen de ondernemers nieuwe inzichten van de toekomstige generatie. Daarnaast kregen de studenten een mooie kans om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Een echte win-win!
*Deze samenwerking vond plaats voor de coronacrisis.
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Slim inspelen op veranderingen in de markt Ontwikkelingen in de markt kunnen…
Een echt familiebedrijf. Opgericht in 1990 door vader en opa en overgenomen…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
De BubbleFlush maakt het mogelijk om toiletten chemievrij te reinigen. Deze innovatie…
Wil jij ook zakendoen in Scandinavië? Veel ondernemers zien kansen in internationaal…
Om beter aan te sluiten bij de huidige energievraagstukken, start EFRO Oost…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…