Save the date | Het Kennispoort Regio Zwolle Café
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Enkele jaren geleden kreeg pluimveehouder Johan Laarman een idee. Samen met groente- en fruitverkoper Joyce Lamers en kaasmaker Geke Schoonvelde wilde hij middenin het Drentse dorp Ruinen een boerderijwinkel beginnen. Een plek waar de drie ondernemers hun eigen verse producten konden verkopen. Al snel merkten ze dat samen ondernemen een heel andere tak van sport is dan ondernemen in je eentje.
Daarom nam Johan contact op met Kennispoort Regio Zwolle. ‘Achteraf kunnen we rustig stellen dat de steun van Kennispoort-adviseur Petra van den Hengel essentieel is geweest voor het ontstaan van boerderijwinkel ’t Vershuus.’
‘Ondernemers hebben over het algemeen geen gebrek aan “fantastische ideeën”, dat hoor je overal om je heen. Maar het is niet altijd makkelijk om zo’n idee daadwerkelijk te realiseren’, zo vertelt Johan Laarman terwijl hij in boerderijwinkel ’t Vershuus in Ruinen aan zijn koffie nipt. ‘Ons idee ontstond in 2015. Ik had al jaren een eigen boerderijwinkel waar ik mijn kip- en kalkoenproducten aanbood. Joyce verkocht fruit van haar fruitbedrijf in een schuur waarvan de huurperiode af liep. En ik wist dat Geke al een tijdje van plan was om een kaasmakerij met een winkeltje te beginnen. Het leek mij slim en zakelijk verstandig om samen een winkel op te starten van waaruit we onze verse producten aan de man konden brengen. Daarom was ik blij toen Joyce en Geke me vertelden dat ze dit idee ook zagen zitten.’
‘Nou was het natuurlijk mooi dat we alle drie enthousiast waren over het plan voor een gezamenlijke boerderijwinkel, maar eerlijk gezegd zagen we nog niet precies voor ons hoe we vanuit deze samenwerking een onderneming konden opstarten’, aldus kazenmaker Geke Schoonvelde, die tegenover Johan aan tafel zit. ‘Daarom stelde Johan voor om de hulp van Kennispoort Regio Zwolle in te schakelen. Zo kwamen we al heel vroeg in het opstarttraject in contact met Petra van den Hengel, innovatieadviseur Agri&Food. En dat was echt heel prettig.’
Geke: ‘Petra was namelijk niet alleen heel enthousiast over ons idee, ze heeft ons ook stap voor stap meegenomen langs de aandachtspunten die om de hoek komen kijken bij een gezamenlijke onderneming. Zo hebben we bijvoorbeeld vaak samen gebrainstormd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ook hebben we een businessplan opgesteld op een simpel A4-tje.
Als ondernemers wilden wij vaak snel doorpakken, maar Petra trapte soms op de rem en zorgde ervoor dat we telkens een logisch nieuw wagonnetje aan de rijdende trein konden toevoegen. Op deze manier werden eventuele valkuilen stap voor stap getackeld, is er een duidelijk verdienmodel ontstaan en hebben we goede onderlinge afspraken op papier gezet.’
Ook Joyce Lamers is aan tafel komen zitten en vult Geke aan: ‘In de opstartfase was het contact met Petra vrij intensief. Zij was als het ware onze stok achter de deur, zodat we telkens weer met elkaar om de tafel kwamen om een volgend onderwerp te bespreken. Daarnaast heeft ze ons meegenomen om met eigen ogen te zien hoe andere ondernemers soortgelijke winkels runnen.
We zijn bijvoorbeeld op excursie geweest naar de Markthal en de Fenix Food Factory in Rotterdam, waar ondernemers ook verse producten rechtstreeks van het land aanbieden. En Petra nam ons ook mee op een inspiratietoer langs LEVJEN en de Kas van KAAT in Zwolle. Dit gaf ons de kans om vragen aan deze ondernemers te stellen en om samen te ontdekken welke kant we per se wél en per se níet op wilden gaan met onze boerderijwinkel. Bovendien heeft Petra ons geadviseerd over de meest ideale bedrijfsvorm. Al deze bijdragen werkten heel verhelderend met het oog op onze ondernemersplannen.’
Johan: ‘Ondertussen is het alweer bijna vier jaar geleden dat we op 29 april 2016 de deuren openden van boerderijwinkel ’t Vershuus. Op dat moment opereerden we vanuit een huurpand met een relatief lage huur, zodat de drempel om te beginnen ook lager was.
In de afgelopen vier jaar bleek onze formule echter een succes en hebben nieuwe boeren zich als leverancier van brood, delicatessen, sap, bier en wijn bij ons aangesloten. Mooi natuurlijk, maar daardoor werd de bestaande locatie wel te klein. Daarom hebben we, opnieuw met behulp van Petra en advocatenkantoor Benthem Gratama (een van de samenwerkingspartners van Kennispoort), gekeken of we het winkelpand onder het appartementencomplex aan De Kaamp in Ruinen konden kopen.’
Johan: ‘Ook bij deze stap hebben we diverse zaken op papier gezet, aangezien we met elkaar toch forse bedragen in onze onderneming stoppen. Deze nieuwe locatie van maar liefst 320 vierkante meter is groot genoeg om alle producten uit te stallen én het door ons gewenste Vers-Café te realiseren. Dus de komende tijd kunnen we naar hartenlust ondernemen.
Achteraf kunnen we rustig stellen dat de steun van Kennispoort essentieel is geweest voor de oprichting van onze boerderijwinkel. Had Petra ons niet geholpen, dan vraag ik me serieus af of ’t Vershuus er überhaupt wel was gekomen.’
Tekst en fotografie: Theo Smits
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Slim inspelen op veranderingen in de markt Ontwikkelingen in de markt kunnen…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
Van het inkopen van de boomstam, het ontwerpproces, het maken van de…
Iedereen heeft ze dagelijks in de handen: deksels en doppen van voedingsmiddelen…
Wil jij ook zakendoen in Scandinavië? Veel ondernemers zien kansen in internationaal…
Om beter aan te sluiten bij de huidige energievraagstukken, start EFRO Oost…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…