Innovatieclusters Regio Zwolle in 2019

Kennispoort Regio Zwolle, Health Innovation Park en Polymer Science Park helpen ondernemers groeien. We stimuleren innovaties, ondersteunen ondernemers bij hun vraagstukken, brengen kansrijke thema’s tot ontwikkeling en leggen belangrijke verbindingen in het innovatie-ecosysteem. Wat zijn onze resultaten in 2019?

305

aantal nieuwe

cases

410

totaal aantal

cases

133

totaal aantal

bijeenkomsten

5.727

totaal aantal

bezoekers

43

totaal aantal

leden/partners

3.601.000

toegekende

financiering

Kennispoort

100

aantal nieuwe

cases

151

totaal aantal

cases

10

totaal aantal

bijeenkomsten

545

totaal aantal

bezoekers

49

totaal aantal

leden/partners

5

betaalde

opdrachten

Health Innovation Park

147

aantal nieuwe

cases

169

totaal aantal

cases

40

totaal aantal

bijeenkomsten

1.869

totaal aantal

bezoekers

950.000

toegekende

financiering

90

totaal aantal

leden/partners

Polymer Science Park

Wat vinden ondernemers?

Ondernemers, daar draait het bij ons om! Welke stappen hebben zij in 2019 gemaakt en wat vinden ze van ons?

Wat vinden ondernemers?

Narayan de With van Zwolle eet


“Kennispoort heeft veel voor ons betekend. Ze hebben ons niet alleen geholpen met het verkrijgen van het incubator fonds, maar eigenlijk ook met het hele traject ervoor. Dat deden ze met de voorbereiding, oefensessies, hier en daar bijschaven van ons product, onze dienst en concept.”

Gerrit Bisschop van Retwist


“We waren al een poos op zoek naar financiering. Dan ga je eerst in je eigen netwerk kijken naar de mogelijkheden en dan kom je terecht bij Kennispoort. Vanaf toen is het hard gegaan. Er zijn een heleboel dingen gebeurd en nu hebben we de handen weer vrij.”

Harm Lotterman van By the Way

"De samenwerking met Kennispoort heb ik als zeer prettig en constructief ervaren. Ze begrepen goed waar je mee kunt zitten als ondernemer"

Wat vindt het team?

Hoe kijkt ons team terug op 2019? Welke trends zagen ze en wat verwachten ze voor 2020?

Netty Wakker

"Het jaar 2019 stond in het teken van de herijking van de opdracht...

"Het jaar 2019 stond in het teken van de herijking van de opdracht van Kennispoort Regio Zwolle. Ons meerjarenplan is aan het einde van het jaar vastgesteld door onze raad van toezicht en de Economic Board Regio Zwolle. Dit betekent voor ons een heldere focus voor de periode 2020-2024, waarbij onze collega’s zich tot in de haarvaten van de Regio Zwolle inzetten om ondernemers te helpen groeien.

Ondertussen denderde de trein door bij Kennispoort. Zo hebben onze adviseurs goede resultaten geboekt met het begeleiden van ondernemers. Ook is een volgende stap gezet in onze product- en dienstverlening in samenwerking met onze partners. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Circo Tracks, de Startversneller, de Business Scans, leergangen en andere vormen van begeleiding. Deze diensten helpen ondernemers een stap verder door bijvoorbeeld expertise, financiering, onderwijsprojecten, onderzoek en onderlinge inspiratie.

In 2019 hebben onze collega’s hard gewerkt. Een praatje maken, humor, netwerken, meedenken en mensen helpen is wat ik ontzettend waardeer aan onze medewerkers. Opererend in het hart van de economie raken veel trends en ontwikkelingen onze organisatie. Het maakt mij daarbij trots om te zien dat de medewerkers kansen signaleren en deze dienstbaar maken aan de ondernemers en de concurrentiekracht van onze regio.

Ons meerjarenplan en de ambities van mijn collega’s zorgen ervoor dat ik uitkijk naar het jaar 2020. Hard werken en veel plezier hebben in het begeleiden van ondernemers; dat is waar de Kennispoort-medewerkers energie uit halen. En zo hopen wij ondernemers te helpen groeien door innovatie, vernieuwing en internationalisering! "

Directeur Kennispoort

Ynte van der Meer

"Wat mij aan afgelopen jaar opviel, is dat waar eerder duurzaamheid en...

"Wat mij aan afgelopen jaar opviel, is dat waar eerder duurzaamheid en smart industry een groot goed waren, je nu ziet dat het gaat draaien om de circulaire economie. Toch zitten daar veel dezelfde elementen in. Duurzaamheid gaat over energiebesparing en materiaalbesparing en dat is met circulariteit ook het geval. Heel veel smart industry zaken zijn in de circulaire economie ook van belang of zijn alleen mogelijk als je smart industry toepast.

We hebben ook een aantal verrassingen gezien. Zo zeggen ze altijd dat de bouwsector heel traditioneel en behoudend is. Maar als je kijkt naar circulaire economie is het veel makkelijker om een bouwbedrijf dan een industrieel bedrijf mee te krijgen.

Het sociale innovatie aspect krijgt ook meer en meer de aandacht. Zeker in deze tijden waarin het moeilijk is om personeel te vinden en jongeren op de arbeidsmarkt andere eisen stellen. Je ziet dat veel traditionele en technische bedrijven te maken krijgen met een cultuurshift en daar niet onderuit kunnen."

Innovatieadviseur Maakindustrie

Rogier Eenkhoorn

“Ik heb mijn eerste jaar bij Kennispoort erop zitten en gezien dat we hele

“Ik heb mijn eerste jaar bij Kennispoort erop zitten en gezien dat we hele mooie en goede dingen doen voor de regio.

Ik ben begonnen met het thema circulair. Aan het begin van dit jaar dacht iedereen: “Circulair, wat moeten we er mee.” Nu we er een jaar mee bezig zijn, merk je toch dat het een veelbesproken onderwerp is geworden. Het is een thema dat groeit in de regio en echt wordt nagejaagd. We hebben het zaadje nu geplant en volgend jaar moeten we het water geven en door laten groeien.” ”

Innovatieadviseur Circulair


Petra van den Hengel

“Het afgelopen jaar heb ik veel innovatieve ondernemers ondersteund die urgente...

“Het afgelopen jaar heb ik veel innovatieve ondernemers ondersteund die urgente problemen oplossen. Kijk naar de stikstof problematiek, kwaliteit van voedsel, ketenefficiëntie, en meer.

Het komende jaar hoop ik dat ondernemers hier nog meer op in gaan zetten. En dan vooral in samenwerking met elkaar. Want dat is belangrijk. Je kent de tegeltjeswijsheid: alleen ga je sneller maar samen kom je verder…”

Innovatieadviseur Agri & Food


Lyanne Flikkenschild

“Wat ik heb gezien is dat sociale innovatie steeds belangrijker wordt. Ondernemers...

“Wat ik heb gezien is dat sociale innovatie steeds belangrijker wordt. Ondernemers willen iets goeds doen op een circulaire of duurzame manier. Bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Ondernemers kijken daarnaast meer naar de toekomst van onze planeet. Wat gebeurt er eigenlijk met onze reststromen? Hoe erg vervuilen we?

Je ziet dat technologie steeds belangrijker wordt, maar niet het uitgangspunt is. Artificial intelligence bijvoorbeeld, wordt de toekomst. Wij zullen moeten inzetten op soft skills. Met intervisiegroepen voor startende ondernemers kunnen wij daaraan bijdragen.”

Innovatieadviseur start ups

Bart Jeurnink

“Voor mij was 2019 mijn eerste jaar bij Kennispoort. Een jaar waarin ik veel...

“Voor mij was 2019 mijn eerste jaar bij Kennispoort. Een jaar waarin ik veel heb mogen meemaken. Ik heb kennis gemaakt met wat er allemaal speelt in de regio Zwolle. En dat is veel. Er zijn een groot aantal initiatieven en er is heel veel hulp voor ondernemers. Zo krijgen startende ondernemers de mogelijkheid om hun plannen uit te voeren en aan de slag te gaan met dat waar ze goed in zijn. En ik mocht daar vanuit Kennispoort een bijdrage aan leveren.

In mijn rol als MKB-adviseur heb ik onder andere een aantal familiebedrijven verder kunnen helpen. Familiebedrijven zijn toch een andere doelgroep dan het reguliere MKB. Er spelen andere sentimenten, zeker als het gaat om een overdracht in de familiesfeer. Het is dan mooi om te zien dat je samen met hen aan nieuwe stappen kan werken.

Daarnaast ben ik in 2019 actief geweest met de Startversneller. In de Startversneller begeleiden we startende ondernemers. Dat doen we onder andere met intervisiebijeenkomsten. Het is gaaf om te zien hoeveel ondernemers er daardoor nieuwe stappen hebben kunnen zetten. Ook het event KERS was succesvol. KERS staat voor de Kennispoort Entrepreneur Regio Summit. Het doel van deze summit was het verbinden van ondernemers in de regio Zwolle en het toelichten van de ondersteuningsmogelijkheden voor ondernemersplannen. De opkomst was groot en er zijn zeker veel verbindingen gelegd.

Ik verwacht dat 2020 ook weer een succesvol jaar wordt. De regio Zwolle is innovatief en men durft te investeren. Voornamelijk op het vlak van duurzaamheid verwacht ik nog meer activiteit dan in het afgelopen jaar. Ik hoop ook in het komend jaar weer veel MKB-ers verder te kunnen helpen met de ontwikkeling van hun bedrijf!”

MKB Adviseur

Erik Brunekreef

“Afgelopen jaar hebben we heel veel kleinschalige events gedaan. Komend jaar ligt de...

“Afgelopen jaar hebben we heel veel kleinschalige events gedaan. Komend jaar ligt de focus voor ons op een grootschalig landelijk event. Daarnaast besteden we steeds meer aandacht aan het helpen van MKB-ondernemers met de digitalisering en internationalisering van hun business. Want we zien dat marktplaatsen als Bol, Amazon, Ebay en ManoMano steeds dominanter worden en dat daarmee ook dat internationalisering toeneemt. 

Amazon staat bijvoorbeeld op het punt om naar Nederland te komen en dat zal een grote impact hebben. Hiermee zal de aandacht van een eigen webwinkel steeds meer verschuiven naar het vermarkten van producten op deze platforms. Ook voor dienstverleners biedt deze ontwikkeling nieuwe kansen. De dienstverlening zal moeten gaan verschuiven, want zoekers slaan de stap naar zoekmachines steeds meer over en gaan rechtstreeks naar Bol of Amazon. Je zal dus moeten zorgen dat een webwinkel of een bedrijf met een bepaald product makkelijk via zo'n platform z'n handel kan drijven. Marketeers zullen bezig moeten zijn met het bereiken van een hoge zoekpositie op Amazon, in plaats van Google en dat is een vak apart. Vanuit Topcentrum hebben we hier inmiddels al meerdere masterclasses aan besteed.” "

E-Commerce

Han Smidt

“Afgelopen jaar hebben we met onze collega ikbendrentsondernemer.nl een hele mooie...

“Afgelopen jaar hebben we met onze collega ikbendrentsondernemer.nl een hele mooie samenwerking gehad voor internationale ondernemers. Verder zien we dat de buurlanden interessant blijven voor ondernemers in onze regio en het Verenigd Koninkrijk speelt daarin een bijzondere rol. De Brexit zorgt voor onzekerheid in onze economie, maar biedt ook zeker kansen. Deze nieuwe positie en mogelijkheden zullen we samen met ondernemers verkennen. Voor de andere exportlanden blijven we ondernemers maatwerk bieden.”

Internationaal

Wat vinden HIP en PSP?

Hoe kijkt ons team terug op 2019? Welke trends zagen ze en wat verwachten ze voor 2020?

Health Innovation Park

Kim Peters

"Met trots kijk ik terug op 2019. We hebben met een klein, slagvaardig team...

Waardevolle stappen gezet
"Met trots kijk ik terug op 2019. We hebben met een klein, slagvaardig team veel bereikt voor onze leden en partners. Met elkaar hebben we gewerkt aan de uitrol van de vier #Healhgrowprogramma’s en hebben we weer een mooi aantal ondernemers verder kunnen helpen met kennis en expertise van onze business developers. Ik ben trots op de zorginstellingen, kennisinstellingen en ondernemers in de regio. Een bijzonder moment waarop ik terugkijk is de felicitatie aan twee Overijsselse ondernemers met het winnen van de Nationale Zorginnovatieprijs 2019. Pink Trainer won de publieksprijs en OZO Verbindzorg werd door de jury als winnaar aangewezen.

Samen met een groot aantal leden en partners hebben we gewerkt aan de vier #Healthgrowprogramma’s Voeding & Beweging, Bouw & Wonen, WMO & Jeugdzorg en Connected Care. We startten deze programma’s met een inspirerend #Healthgrowontbijt op de Imminkshoeve. Het was een mooie start en de aanwezigen genoten zichtbaar van de inhoudelijke lezingen, het netwerken en het heerlijke, gezonde ontbijt met smoothies. In oktober kwamen alle deelnemers van de vier programma’s weer bij elkaar om de kennis en ervaringen te delen. Dit keer tijdens een diner in het Techmed Center van de University Twente. Een inspirerende, verrassende locatie en het was mooi om te zien dat de #Healthgrowprogramma’s al veel kennis en inzichten hebben opgeleverd.

Een belangrijk inzicht dat uit alle programma’s naar voren komt, is dat we van ZORG naar GROZ moeten gaan. Dat houdt in dat we niet langer moeten focussen op ziekte, maar op preventie en gezondheid. Dat kan via een GROZzerdam: niet meer redeneren vanuit de zorg, maar vanuit de burger. Het HIP start hiermee in een wijk in Zwolle Zuid en doet dat samen met een de leden en partners. De belangrijkste conclusie van de vier #Healthgrowprogramma’s is wat mij betreft dat samenwerken tot meerwaarde leidt! Dit jaar deden we vooral veel kennis en inzichten op, volgend jaar zetten we die samen om in concrete acties met resultaat."

Directeur

Polymer Science Park

Mireille Kinket

"Het jaar 2019 was een succesvol jaar voor het Polymer Science Park...

"Het jaar 2019 was een succesvol jaar voor het Polymer Science Park. We hebben een sterkere positie en meer bekendheid gekregen als het gaat over het thema circulaire economie en de transitieagenda kunststoffen in Nederland. We kunnen met gepaste trots zeggen dat we voor 90 leden en partners belangrijke zijn op het vlak van toegepaste kunststoftechnologie. We zien dat we vooral bedrijven aantrekken die hun producten en processen toekomstbestendig willen maken of die innovatieve ideeën hebben om de impact van kunststof op onze wereld positief te beïnvloeden.

Strategisch en praktisch
We hebben de kennis en expertise in huis om met hen op strategisch niveau mee te denken en praktische mee te helpen. Dat doen we met onze kennis, netwerk, technische ondersteuning en faciliteiten. Daarnaast kunnen we onze leden helpen met het vergroten van kennis over materialen en de verwerking daarvan. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

Overheid
Ook voor overheden zijn we actief geweest in het afgelopen jaar. We ondertekenden bijvoorbeeld het PlasticPact. Voor het Rijk zijn we een belangrijke uitvoerende partij van de transitieagenda kunststoffen geworden. Afgelopen jaar hebben we onze eerste grote opdracht van Rijkswaterstaat en het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken succesvol afgerond. Daarnaast hebben we van de Stichting Afvalfonds een mooie opdracht gekregen onder de naam Van folie tot folie. Ook zijn we partner van de Boost Agenda Smart. Samen met een internationaal cluster ontwikkelen en implementeren we ICT-tools voor de kunststofindustrie. Het doel hiervan is om bedrijven beter in staat te stellen recyclaat te gebruiken voor hun toepassingen.

Elastomer Competence Center
Andere hoogtepunten dit jaar waren de opening van het Elastomer Competence Center en de kick off daarvan in november. Het Elastomer Competence Centre is een unieke samenwerking tussen de Universiteit Twente en het Polymer Science Park. Bedrijven kunnen hier terecht met vraagstukken op het vlak van rubber karakterisering, verwerking en applicatie. Van haalbaarheidsstudies, operationele support, innovatieprojecten tot grotere onderzoekstrajecten.

Het jaar 2020: het succes van 2019 verder uitbouwen
En hier houdt het niet op. Ook voor 2020 verwachten we mooie ontwikkelingen. We werken aan de uitbreiding van ons leden- en partnersnetwerk en zullen in 2020 ook invulling geven aan de behoefte van de bedrijven in het opleiden van medewerkers op het gebied van kunststoftechnologie. Ook de inzet van studenten MBO, HBO en WO zien wij als grote waarde.

Daarnaast zullen we prominent sturen op de agenda van circulaire kunststoffen. Dat doen we onder andere met het programma Vraaggestuurde Standaarden en met Di-Plast. We zullen gaan participeren in start-ups en we verwachten de lancering van een aantal smart democases. Maar ook met onze eigen organisatiestructuur gaan we aan de slag. We werken momenteel hard aan een nieuwe organisatie structuur met een Board van bedrijven. Zodra daar meer bekend over is, stellen we al onze leden en partners hiervan op de hoogte. Wij hebben alle vertrouwen in het nieuwe jaar en kijken er naar uit om er een nog mooier jaar van te maken dan het afgelopen jaar! "

Directeur

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.