Save the date | Het Kennispoort Regio Zwolle Café
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Een innovatieve bakker? Jazeker! Jan-Aart schuld heeft de ambitie om met zijn bakkerij de eerste energieneutrale bakkerij van de toekomst te worden. Een hele klus, maar daar heeft hij iets op bedacht: een 8-trapsraket. Acht stappen om zijn doel te behalen. Een van deze onderdelen is de vacuümbaktechiek. De innovatie waarmee Bakkerij Schuld meedeed aan de Innovatieprijs van Regio Zwolle, een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle. Bakkerij Schuld uit Oldebroek was een van de drie finalisten van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2023.
Jan-Aart Schuld is de vijfde generatie binnen het familiebedrijf dat opgericht is in 1886. Nu in 2023 verandert het bedrijf sneller dan ooit. ‘We zijn een traditionele bakkerij, maar ik ben altijd op zoek naar vernieuwing’, vertelt Jan-Aart. ‘Het vak is erg divers. Er zit meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken.’ Zo begon Bakkerij Schuld tien jaar geleden met lekkerversbrood.nl, een webshop waar klanten hun producten kunnen bestellen.
‘We zijn al een tijd bezig met onze innovaties binnen de 8-trapsraket,’ begint Jan-Aart. ‘Hierdoor zijn we minder hard geraakt in de energiecrisis dan onze collega’s.’ Door naar de toekomst te kijken en hierop in te spelen, waren ze er bij Bakkerij Schuld op tijd bij. En niet alleen op duurzaam vlak brengt de innovatie voordelen met zich mee. ‘We hebben drie doelstellingen met onze baktechniek: 1. Kwaliteitsverbetering van onze producten, voor onze medewerkers en voor het werk wat we doen. 2. Energiebesparing en verduurzaming. Nu besparen we 8%, dit was 4%. 3. De inzet van ons personeel. Met ons huidige team kunnen we meer werk verzetten dankzij de nieuwe machine. Ook hebben we een mooie bijvangst: een gezondheidsvoordeel. Het brood dat we bakken met de nieuwe techniek zorgt voor een minder hoge insulinepiek. Echt een superfood dus voor mensen met diabetes!’
Het is natuurlijk heel fijn dat door de baktechniek het brood voordelen heeft voor diabetespatiënten en wel vier dagen lang vers blijft. Daardoor hoeft het ook niet ingevroren te worden door klanten. Maar wat het doet voor het toekomstperspectief in de bakkerswereld, dat is waar de innovatie echt tot zijn recht komt. ‘Dit is een revolutie in de bakkerswereld. Nieuwe bakkers gaan in de toekomst zo’n bakkerij zoals die van mij bouwen: energieneutraal. Je moet je energie op orde hebben, we kunnen het niet meer doen, zoals we het altijd gedaan hebben’, legt Jan-Aart uit. Voor zo’n innovatieproces heb je een lange adem nodig. De kwaliteit varieert een lange tijd voordat alles werkt en je het helemaal onder de knie hebt. ‘Maar innoveren moet. En dat willen we ook,’ sluit Jan-Aart af.
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Jan-Aart en kan jij als ondernemer wel wat hulp gebruiken bij innovatie? Neem dan contact op met Kennispoort! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Foto: Zintuig Studio
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Slim inspelen op veranderingen in de markt Ontwikkelingen in de markt kunnen…
Een echt familiebedrijf. Opgericht in 1990 door vader en opa en overgenomen…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
De BubbleFlush maakt het mogelijk om toiletten chemievrij te reinigen. Deze innovatie…
Wil jij ook zakendoen in Scandinavië? Veel ondernemers zien kansen in internationaal…
Om beter aan te sluiten bij de huidige energievraagstukken, start EFRO Oost…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…