Save the date | Het Kennispoort Regio Zwolle Café
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
‘Je sluit de deur van het kantoor zacht achter je dicht en voelt de adrenaline door je lichaam stromen. Dit ga je vieren! Je hebt nog nooit zo’n goede pitch gegeven. Iedereen is enthousiast over jouw idee en de vervolgafspraak die je al zo lang wilt staat eindelijk in de agenda. Je hebt een onvergetelijke indruk achtergelaten met je pitch.’
Was het maar zo’n feest, denk je nu misschien. Onze adviseurs spreken veel ondernemers over het geven van een pitch. Sommigen krijgen bij het idee van een pitch geven al de kriebels. Waar moet je beginnen? Hoe overtuig je investeerders of businesspartners van jouw idee? En hoe vertel je in een korte tijd wat je doet? We geven je handvatten, zodat je iedereen kunt inpakken met jouw pitch.
Het doel van een pitch is interesse wekken, iemand nieuwsgierig maken. Een pitch is te kort om in te gaan op details. Degene voor wie de pitch is moet in ieder geval meer willen weten van jouw product of dienst en in gesprek met je willen gaan. Of de behoefte krijgen om naar je website te gaan voor meer informatie of zelfs een aankoop te doen.
Voorbereiding is key bij het maken van een pitch. Begin door jezelf de volgende vragen te stellen:
Deze vragen helpen je om na te de denken over voor wie de pitch bedoeld is (de doelgroep) en je daarin te verdiepen. Wat vinden zij belangrijk? Denk na over wat de reden is dat ze bij jouw presentatie zijn. Wat is het doel van de pitch? Uiteindelijk is het belangrijk om te bedenken wat je wil dat je doelgroep gaat doen. Wat is de volgende stap? Veel ondernemers zeggen dan tegen mij: ‘Dat ze mijn product kopen’, maar vaak is dat niet de volgende stap in de customer journey. Klanten willen meer informatie dan dat ze uit een pitch kunnen halen, dus verwijs ze door naar je website of laat ze weten hoe ze met jou in contact kunnen komen. Al deze acties helpen je om jouw pitch nog doelgerichter te maken.
Nu je de eerste stappen in de voorbereiding hebt gezet, is het tijd om de pitch concreet te maken. Voorkom dat je een onsamenhangend verhaal staat te brabbelen voor je publiek. Je verhaal moet een duidelijk begin en einde hebben, dat helpt jezelf en degene voor wie de pitch is bij het onthouden en begrijpen van jouw verhaal. Zorg ervoor dat jij je kunt richten op hoe je het verhaal overbrengt. Maar wat bevat een pitch nog meer? Deze opzet helpt je om een succesvolle pitch te schrijven:
Start krachtig, zorg dat je de aandacht krijgt. Begin met een vraag, persoonlijke anekdote of haak in op iets actueels.
Vertel de luisteraar over een herkenbare situatie, een behoefte of over het probleem dat jouw product of dienst oplost. Wie heeft het probleem? Wanneer komt het probleem voor? Schets de situatie beeldend en persoonlijk (benoem een probleem van een echt persoon ‘Henk loopt hier tegenaan..’ in plaats van ‘Veel mensen hebben hier last van..’). Neem de luisteraars mee in je verhaal, zodat ze zich kunnen identificeren en er emoties bij voelen.
Wat is jouw oplossing? Vertel niet hoe het werkt, maar wat het oplost voor jouw klant. Denk echt vanuit de klant. Noem maximaal drie onderscheidende punten van jouw oplossing. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een mens niet meer kan onthouden uit een pitch. Gebruik geen technische termen of jargon, dit zorgt ervoor dat de luisteraar daarover moet nadenken en niet meer luistert. Gebruik jip-en-janneketaal. En geef nog niet te veel informatie weg, maar maak de luisteraar alleen nieuwsgierig.
Waarom is jouw product of dienst zo goed? Heb je al relevante successen behaald? Heb je al klanten? Benoem er een paar. Ben je nog niet zo ver? Laat weten waarom jij degene bent die dit tot een succes gaat maken. Beschrijf de doelgroep en markt, licht je toekomstplannen toe en sluit af met hoe je deze doelen wilt bereiken.
Het einde van je pitch is in zicht. Wat wil je dat je publiek gaat doen? Waar ben je naar op zoek? In dit deel verwerk je het achterliggende doel van jouw pitch. Eindig met een krachtige en duidelijke afsluiter. Vermijd zinnen zoals ‘dit was het’ of ‘zijn er nog vragen?’. Haak in op de start van de pitch of geef kort aan waar de klant meer informatie kan halen (website, contactgegevens et cetera). Of vat jouw missie samen als krachtige afsluiter.
Dit is een inkijk in het maken van een korte pitch. Deze basis kun je gebruiken voor langere pitches voor financiers en investeerders. Je past en vult de pitch aan naar aanleiding van de verwachtingen van degene die luistert. Maar bij alles geldt: niet te veel details, interesse wekken is het doel.
Kom je uit Regio Zwolle en wil je hulp bij het maken van een succesvolle pitch? Dan helpt Kennispoort Regio Zwolle je kosteloos verder. Laat je contactgegevens achter en wij bellen je terug om een afspraak met je te maken.
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Slim inspelen op veranderingen in de markt Ontwikkelingen in de markt kunnen…
Een echt familiebedrijf. Opgericht in 1990 door vader en opa en overgenomen…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
De BubbleFlush maakt het mogelijk om toiletten chemievrij te reinigen. Deze innovatie…
Wil jij ook zakendoen in Scandinavië? Veel ondernemers zien kansen in internationaal…
Om beter aan te sluiten bij de huidige energievraagstukken, start EFRO Oost…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…